ارز دیجیتال

رمز ارزها، چالش‌ها و جرایم پیرامون آن

امروزه دنیای رمز ارزها بسیار ترند و محبوب واقع شده است. رمز ارز در واقع همان ارزهای دیجیتالی هستند که بازار سرمایه گذاری در آن‌ها بسیار داغ و هیجان انگیز می باشد. علاوه بر مزیت و ویژگی‌های منحصر به فردی که دارند شامل چالش‌ها و جرایم خاص خود نیز هستند. در این مطلب می‌خواهیم به بررسی مفهوم رمز ارزها و چالش‌های آن و جرایم پیرامون آن بپردازیم. پس تا پایان این مطلب ما را همراهی کنید.

رمز ارز چیست؟

رمز ارز (Cryptocurrency) نوعی ارز دیجیتال است که امکان انتقال ارزش در محیط دیجیتال را برای افراد فراهم می‌کند. برای پاسخ به سوال رمز ارز چیست باید کلمات تشکیل دهنده آن را بررسی کنیم. رمز ارز از ترکیب دو واژه «رمزنگاری» (Cryptography) و «ارز» (Currency) به وجود آمده است. بنابراین رمز ارز از تکنیک‌های رمزنگاری به طور گسترده برای امن کردن انتقال پول بین افراد استفاده می‌کند.

احتمالا برای شما هم این سوال پیش آمده است که رمز ارزها با سیستم‌های پرداخت آنلاین بانکی چه تفاوت‌هایی دارند. در نگاه اول و از منظر کارکرد، این دو سیستم هیچ تفاوتی باهم ندارند. هر دو این روش‌ها برای انتقال ارزش و خرید در فضای آنلاین استفاده می‌شوند. اما اگر کمی عمیق‌تر به این دو سیستم نگاه کنید متوجه تفاوت‌های اساسی آن‌ها خواهید شد.

رمز ارز‌ها

رمز ارزها نوعی از ارزهای دیجیتال هستند که از تکنیک‌های رمزنگاری برای تایید و حفظ امنیت معاملات در شبکه بهره می‌گیرند. رمزنگاری علاوه بر آن در تولید و مدیریت ایجاد این ارزها به کار می‌رود. بیت‌کوین و اتریوم دو نوع معروف از رمز ارزها هستند.

ارزهای مجازی

«ارزهای مجازی» (Virtual Currencies) ارزهای دیجیتال قانون‌گذاری نشده هستند (غیرقانونی نیستند و فقط قانونی برای استفاده از آن‌ها وجود ندارد.) که توسط توسعه‌دهندگان یا یک موسسه متشکل از ذینفعان، کنترل می‌شوند. ارزهای مجازی می‌توانند به صورت الگوریتمی توسط پروتکل تعریف و کنترل شوند. مثال مناسب برای ارزهای مجازی، توکن‌های یک بازی است که مقررات آن توسط توسعه‌دهندگان تعریف و کنترل می‌شود. امروزه هوش مالی ارز دیجیتال بسیار اثر گذار است.

ارزهای دیجیتال بانک‌های مرکزی

«ارزهای دیجیتال بانک مرکزی» (Central bank digital currencies | CBDCs) ارزهای دیجیتال قانون‌گذاری شده هستند که توسط بانک مرکزی یک کشور تولید می‌شوند. CBDC می‌تواند مکمل یا جایگزین ارز فیات سنتی باشد. برخلاف ارز فیات که به دو شکل فیزیکی و دیجیتالی وجود دارد، ارزهای دیجیتال بانک مرکزی فقط به صورت دیجیتال وجود دارند. انگلیس، سوئد و اروگوئه از جمله کشورهای هستند که قصد دارند نسخه دیجیتالی ارزهای بومی خود را راه‌اندازی کنند.

مزایا رمز ارزها:

ارزهای دیجیتال از هر نوعی که باشند به طور عمومی از مزیت‌های یکسانی بهره می‌برند. اولین و مهم‌ترین مزیت آن‌ها در انتقال فوری پول و ثبت سریع معاملات است. به دلیل این‌که ارزهای دیجیتال در یک بستر یکسان و بدون حضور واسطه اقدام به ثبت تراکنش‌ها می‌کنند، انتقال پول در این روش بسیار سریع انجام می‌شود. این مدل از انتقال علاوه بر سریع بودن شفافیت اطلاعات بالایی نیز دارد.

دومین مزیت ارزهای دیجیتال این است که نیازی به تجهیزات ساخت پول‌های فیزیکی در آن‌ها نیست. از آن‌جایی که این پول‌ها در بستر مجازی هستند، امکان پاره شدن و خراب شدن پول نیز در آن‌ها وجود ندارد.

سومین مزیت ارز دیجیتال را می‌توان توانایی آن در تسهیل سیاست‌های پولی و مالی عنوان کرد. توزیع ارزهای دیجیتال در این روش بسیار ساده است. بانک‌های مرکزی در سیستم کنونی، با استفاده از واسطه‌هایی مثل موسسات مالی سعی در مدیریت جریان پول دارند. با استفاده از ارزهای دیجیتال دیگر نیازی به حضور این واسطه‌ها نیست.

آخرین مزیت ارزهای دیجیتال هزینه پایین انجام معاملات است. در شبکه‌های ارزهای دیجیتال افراد به صورت مستقیم و بدون وجود واسطه‌هایی مانند بانک‌ها، ارزهای خود را به یکدیگر انتقال می‌دهند. بنابراین هزینه انتقال در آن بسیار پایین است. حتی هزینه انتقال بین دو شبکه ارز دیجیتال مختلف نیز از شبکه بانکی کمتر است زیرا تراکنش‌ها به صورت الگوریتمی انجام می‌شوند. بنابراین هزینه‌های ثابت برای این تراکنش‌ها مطرح نیست.

 

معایب ارزهای دیجیتال

مهم‌ترین عیب ارزهای دیجیتال این است که مشکلات زیرساختی و ذخیره‌سازی هنوز در آن حل نشده باقی‌مانده است. شما برای اتصال به این شبکه‌ها نیاز به زیرساخت اینترنت دارید. تجهیزاتی مثل کیف پول امن دیجیتال و گوشی هوشمند نیز برای انجام تراکنش در این سیستم‌ها نیاز است.

مشکل دیگری که ارزهای دیجیتال با آن روبه‌رو هستند امکان هک شدن آن‌ها است. هکرها می‌توانند از طریق هک کیف پول یا تغییر قوانین پروتکل‌های شبکه، خسارات زیادی به استفاده کنندگان ارزهای دیجیتال وارد کنند.

آخرین مشکل ارزهای دیجیتال ناپایداری ارزش آن‌ها است. با توجه به این‌که بیشتر ارزهای دیجیتال غیرمتمرکز هستند و قانون‌گذار خاصی بر روی فعالیت آن‌ها نظارت نمی‌کند، امکان نوسانات قیمتی شدید بین آن‌ها وجود دارد. این قضیه ممکن است ریسک‌های زیادی را متوجه تریدرهای ارز دیجیتال و سرمایه‌گذاران این بازار بکند.

 

ویژگی‌های منحصر به فرد رمز ارز چیست ؟

رمز ارز یا ارزهای رمزنگاری شده ویژگی‌های منحصر‌به‌فرد زیادی دارند

  • عملکرد

مهم‌ترین ویژگی مربوط به عملکرد آن است. رمزارز به عنوان یک سیستم پرداخت الکترونیکی عمل می‌کند که متعلق به هیچ کس یا هیچ سازمانی نیست. اگرچه تمام رمز ارزها به صورت کامل غیرمتمرکز نیستند اما این ویژگی، یکی از ملاک‌های برتری پروژه‌های بلاک چینی نسبت به یکدیگر است. در این حالت هیچ سیستم مرکزی یا زیرمجموعه‌ای از کاربران نمی‌تواند بدون دستیابی به اجماع در شبکه، تغییراتی در آن ایجاد کند. کاربران شبکه که با عنوان «نود» یا «گره» شناخته می‌شوند، با استفاده از یک نرم‌افزار به سایر اعضا متصل هستند و از این طریق تایید و انتشار اطلاعات را انجام می‌دهند.

  • غیرمتمرکز بودن

غیرمتمرکز بودن، رمز ارزها را در برابر خاموشی شبکه و سانسور اطلاعات در آن مقاوم می‌کند. این در حالی است که در یک سیستم متمرکز فقط با حمله به سرور مرکزی، می‌توان شبکه را از کار انداخت. در صورتی که اطلاعات سرور مرکزی نسخه پشتیبان نداشته باشد، کلیه اطلاعات از دست می‌روند و قابل دستیابی نخواهند بود. در رمز ارزها گره‌ها هر کدام یک نسخه از پایگاه‌داده را در اختیار دارند و هر کس به عنوان یک سرور در شبکه فعالیت می‌کند. هر گره می‌تواند ارتباط خود با شبکه را قطع کند اما این کار باعث قطعی کل شبکه نخواهد بود و سایر گره‌ها کار انتقال اطلاعات را ادامه خواهند داد.

  • دسترسی دائمی

یک ویژگی دیگر رمز ارزها این است که در 24 ساعت روز و 365 روز سال قابل استفاده هستند. شما با استفاده از شبکه رمز ارز می‌توانید به انتقال ارزش در سراسر دنیا و بدون حضور واسطه بپردازید. به همین دلیل است که به رمز ارز سیستم بی‌نیاز از اجازه گفته می‌شود.

به طور خلاصه، رمزارزها ، ارزهای دیجیتالی هستند که به صورت غیر متمرکز و بدون نیاز به اعتماد کاربران به یکدیگر به انتقال ارزش می‌پردازند. در این شبکه‌ها انتقال پول همتا به همتا و بدون حضور واسطه در سرتاسر دنیا و در هر ساعت از روز و هر روز از سال انجام می‌شود. هویت دو طرف معامله در این شبکه قابل شناسایی نیست اما اطلاعات تمامی تراکنش‌های انجام شده در شبکه ثبت و ضبط می‌شود.

 

چالش‌های استفاده از رمز ارزها:

در حالی که منتظر ارائه راهکاری برای دریافت مجوز توسط صرافی‌های ارز دیجیتال بودیم، حواشی به وجود آمد. اکنون به بررسی چالش ‌های ممنوع شدن خرید و فروش رمز ارزها در کشور خواهیم پرداخت.
انسان از زمان ظهور سیستم‌های الکترونیکی، به دنبال دیجیتالی کردن پول بوده است. پروژه‌های زیادی طی دهه 1990 در این رابطه مطرح شد، اما هیچ کدام موفق نبود. تا این که سال 2008 فرا رسید؛ بیت کوین به جرات موفق‌ترین تلاش انسان برای دیجیتالی کردن پول به شمار می‌رود. البته بعد از آن، ایده‌های خلاقانه دیگری با تکیه بر اساس کار بیت کوین متولد شدند تا ایرادات آن را برطرف کرده و یک سری قابلیت‌های اضافی نیز ارائه کنند.

تاثیر رمز ارز بر فناوری

فناوری به دنبال راحت کردن زندگی برای انسان‌ها به روش‌های مختلف است. اما برخی در این میان، به قیمت سخت شدن زندگی دیگران، به دنبال سوء استفاده از تکنولوژی برای رسیدن به مقاصد خود هستند. ارزهای رمزنگاری شده نوین نیز از این موضوع مستثنی نیستند. از طرفی می‌توان از آن‌ها برای اعمال خلاف قانون استفاده کرد. اما کلاهبرداری یا استفاده نادرست عده‌ای از یک فناوری، توجیه خوبی برای کشیدن یک خط بزرگ روی آن نیست!
اصطلاحی متداول در این رابطه در جامعه وجود دارد. می‌توان از چاقو برای به قتل رساندن فردی دیگر استفاده کرد! پس باید این ابزار بسیار کاربردی را از همه جا جمع‌آوری و خرید و فروش آن را ممنوع کرد!؟
متاسفانه طی سال‌های اخیر، به جای منطبق شدن با فناوری‌های نوین، شاهد مخالفت با آن‌ها بوده‌ایم. به عنوان مثال تلگرام، محبوب‌ترین و کامل‌ترین پیام‌رسان دنیا، را در نظر بگیرید. در پی استفاده عده‌ای از آشوب‌گران از این بستر به منظور مدیریت برنامه‌های خرابکارانه خود، پیام‌رسان نام برده فیلتر شد. این موضوع سبب از بین رفتن کسب و کارهای زیادی شد و به خاطر نبود جایگزینی مناسب برای تلگرام، کاربران را سردرگم کرد. با این حال همچنان کاربران، ولو با دردسر بیشتر، به استفاده از این پیام‌رسان ادامه می‌د‌هند.
بهتر است به جای پاک کردن صورت مسئله در مواجهه با یک مشکل، به دنبال راه حلی برای آن باشیم! امروزه هوش مالی ارز دیجیتال و خرید و فروش آن کار را برای مخاطبان آن راحت کرد.

 

شروع فعالیت‌های زیرزمینی با ممنوعیت خرید و فروش رمز ارزها

چنانکه کاربران بعد از فیلترینگ قید تلگرام را نزدند، در صورت بسته شدن درگاه‌ها و وب سایت‌های رسمی خرید و فروش ارز دیجیتال نیز استفاده از آن‌ها را کنار نمی‌گذارند. در عوض، حجم بالایی از تراکنش‌ها به شکل زیرزمینی و کاملا دور از چشم صورت خواهند گرفت. این موضوع نه تنها به دیدگاه دولت برای دور نگاه داشتن کاربران از خطر مواجه شدن با ضررهای مالی سنگین کمک نمی‌کند، بلکه شدیدا به آن دامن خواهد زد؛ حجم کلاه‌برداری‌های کریپتویی بدون شک بعد از زیرزمینی شدن فعالیت‌ها افزایش چشم‌گیری خواهد داشت. نگرانی دولت از بابت متضرر شدن کاربران کاملا منطقی است.

افراد زیادی بدون داشتن دانش کافی، صرفا با شنیدن میلیونر شدن عده‌ای به وسیله سرمایه‌گذاری در رمز ارزها، وارد این حوزه شدن و تمام دارایی‌شان را صرف خرید بیت کوین یا دیگر رمز ارزها کرده‌اند، غافل از این که این بازار با نوسانات قیمتی متعدد و شدیدی همراه است.

راهکارهای جلوگیری از سواستفاده

اکنون صرافی‌های معتبر رمز ارزی، راهکارهای متعددی برای جلوگیری از سواستفاده از ارزهای دیجیتال در نظر گرفته‌اند. اما تمام آن‌ها در صرافی‌های زیرزمینی و کلاهبردار کنار خواهند رفت؛ در صورت زیرزمینی و غیر رسمی شدن مبادلات، مشکلاتی نظیر فیشینگ، حساب‌های اجاره‌ای، کیف پول‌های جعلی، توکن‌ها و ارزهای جعلی، پروژه‌های کلاهبرداری و پانزی و هزاران نمونه کلاهبرداری دیگر روز به روز بیشتر خواهند شد.
در حال حاضر سایت‌های خرید فروش روش‌ها و ابزارهای نظارتی دارند که تا حدی جلوی این موارد کلاهبرداری را می‌گیرند. به عنوان نمونه به واسطه احراز هویت کاربران، امکان پولشویی، فیشینگ و کلاه‌برداری‌های مثلثی گرفته می‌شود. از طرفی به طور مستمر به کاربران درباره عدم قرار دادن اطلاعات حساب بانکی خود در اختیار دیگران (حساب اجاره‌ای)، عدم افشار اطلاعات کیف پول ارز دیجیتال و دیگر موارد هشدار داده شده و پروژه‌های مربوط به توکن‌های جعلی به آن‌ها معرفی می‌شوند. وقتی با وجود این همه اطلاع رسانی همچنان عده‌ای در دام کلاهبرداران قرار می‌گیرند، با زیرزمینی شدن فعالیت‌ها، موضوع تبدیل به یک بحران جدی خواهد شد.

 

جرایم پیرامون رمز ارزها:

  • پولشویی پولشویی یکی از شناخته شده ترین جرایم سازمان یافته به شمار می رود.
  • فرار مالیاتی تبادلات رمز ارزها هیچگونه مالیاتی در بر ندارد و تنها مبلغی تحت عنوان کارمزد از شما کسر می‌گردد.
  • تأمین مالی تروریسم
  • کلاهبرداری رمز ارزها
  • جرایم سایبری
  • انجام مشاوره حقوقی
  • جرایم حوزه صرافی‌ها و انجام معاملات از طریق این بسترها
  • کلاهبرداری و سرقت دارایی کاربران، با مهندسی اجتماعی و انتقال رمز ارز آن‌ها، کیف پول‌های جعلی
  • هدایت سرمایه‌های افراد به سمت توکن‌های بی ارزش، بدون سرمایه، نابودشده و لحظه ای تحت عناوین خاص و تبلیغات وسیع توسط افراد مشهور و سرشناس بر بستر شبکه های اجتماعی
  • گرفتار شدن در طرح های پانزی، کسب سود تضمینی و کلاهبرداری های مربوطه (مشابه طرح‌های هرمی)
  • پامپ و دامپ نمودن رمز ارز پس از ورود سرمایه افراد و متضرر نمودن سرمایه گذار
  • جرایم حوزه ی تجهیزات مرتبط و بهره گیری از تجهیزات سایرین جهت استخراج
  • توقیف شدن دارایی کاربر در صرافی خارجی به سبب تحریم های بین المللی یا جرایم ارتکابی توسط صرافی خاص در ابعاد بین المللی.
  • کاربرد نادرست: در بسیاری از کشورها، به عنوان دارایی رسمی شناخته نشده است، به همین دلیل استفاده نادرست و غیرقانونی از آن باعث می‌شود که فرد متخلف مورد تعقیب قضایی قرار بگیرد.
  • کلاهبرداری: افرادی که به نام رمزارزها به افراد دیگر رسانه‌های اجتماعی، پیام‌رسان‌ها و ایمیل‌ها نامه‌هایی ارسال می‌کنند که شامل تقلب و کلاهبرداری است.
  • سرقت: این جرم زمانی رخ می‌دهد که یک شخص توانایی دسترسی به کیف پول یا صرافی را داشته باشد و سپس آن‌ها را به صورت غیرقانونی به دست می‌آورد.

سخن پایانی

بنابراین در این مطلب به بررسی رمز ارزها و چالش‌های پیرامون آن اشاره کردیم و شما را با این ارزهای دیجیتال آشنا کردیم. سپس به بررسی جرایم مربوط به استفاده نادرست از آن پرداختیم. امیدوارم این  مطلب برای شما مفید و کاربردی واقع باشد. سپاس از اینکه تا پایان این مطلب ما را همراهی کردید. برای کسب ازلاعات بیشتر در این خصوص می‌توانید به سایت هدایتی فر مراجعه کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا