سریعترین راه ساخت خانه
شاید این مطلب را قبلاً خواندهاید و یا چیزی درباره آن شنیدهاید که “ساخت آسمانخراش 57 طبقه در 19 روز” بله، این مطلب کاملا درست است و این آسمان خراش در چین ساخته شده است، میتوانید با یک سرچ ساده در گوگل به صحت آن پی ببرید ولی سوال مهم این است که آیا چنین چیزی در ساخت خانه ممکن است؟
در این مقاله، پاسخ سؤالاتی مانند: مراحل ساخت یک ساختمان چیست؟ چه روشهایی برای ساخت یک ساختمان وجود دارد؟ روش مناسب ساخت ساختمان به چه عواملی بستگی دارد؟ و در نهایت، کدامیکی از این روشها بهتر است؟ و… پاسخ داده خواهد شد.
فهرست مطالب:
- مراحل ساخت یک ساختمان
- مرحله اول: ارزیابی و مشاهده
- مرحله دوم: مراحل پیش از شروع کار در زمین
- مرحله سوم: تخریب
- مرحله چهارم: پاکسازی زمین
- مرحله پنجم: خاکبرداری و حفاری
- مرحله ششم: پیادهکردن نقشه فونداسیون
- مرحله هفتم: اجرای بتن مگر
- مرحله هشتم: قالببندی فونداسیون و بتنریزی پی
- مرحله نهم: اجرای اسکلت ساختمان
- مرحله دهم: اجرای سقف و دیوارها
- مرحله یازدهم: ریزهکاریها
- چه عواملی بر انتخاب روش ساخت ساختمان و سرعت آن تأثیر میگذارند؟
- نوع ساختمان
- میزان هزینه برای ساختوساز
- میزان زمان برای ساخت ساختمان
- میزان ارتفاع ساختمان
- شرایط آبوهوایی و کلی آن منطقه
- جنس مصالح مورداستفاده
- تعداد کارگران مورداستفاده
- انواع روشهای ساخت ساختمان
- روش Pole Barn
- روش ICF
- روش ماژولار
- مزایا و معایب دیوارهای پیشساخته
- مزایای استفاده از دیوارهای پیشساخته
- معایب استفاده از دیوارهای پیشساخته
- کدام روش ساخت بهتر است؟
- سایت یاسین هدایتی فر
- سخن پایانی
مراحل ساخت یک خانه
در ابتدا بهتر است که درباره مراحل ساخت ساختمان اطلاعاتی داشته باشیم تا بعد به سراغ روشهای ساخت یک ساختمان برسیم. البته در ساخت خانه علاوهبر روش مستقیم میتوانید از روش مشارکت در ساخت استفاده کنید.
مرحله اول: ارزیابی و مشاهده
یک حالت کلی در ذهن باید شکل گیرد که جنس خاک در محل احداث به چه صورت است، آبوهوای آن منطقه به چه شکل است و دیگر عوامل. بههرحال میزان بارندگی، باد و طوفان در منطقه، زلزلهخیز بودن ناحیه، پوشش گیاهی منطقه، رطوبت ناحیه و… ممکن است در فرم و شکل سازه تفاوت ایجاد کند.
مرحله دوم: مراحل پیش از شروع کار در زمین
خریداری زمین، طراحی نقشه توسط مهندس، ارائه نقشه به مقامات قضایی، گرفتن مجوز چه مربوط به ساخت ساز باشد و چه مربوط به تأسیساتی مثل آب، برق و گاز، پیداکردن کارگر و… جزء مراحل پیش از شروع کار هستند.
مرحله سوم: تخریب
اگر قرار است بنای ما بازسازی شود، اول نیاز هست که ساختمان قبلی به طور کامل تخریب شود و نخالههای باقیمانده از ساختمان قبلی به طور کامل از زمین جمعآوری شوند. این روش برای بازسازی خانههای کلنگی و قدیمی بسیار نیاز است.
ما مقاله را با فرض اینکه قرار است اولین ساختمان روی این زمین ساخته شود، ادامه میدهیم.
مرحله چهارم: پاکسازی زمین
زمین را باید از نخالههای ساختمان قبلی، پوشش گیاهی، ریشه درختان، مواد خطرناک و انفجاری و… پاک کنیم.
مرحله پنجم: خاکبرداری و حفاری
در این مرحله باتوجهبه جنس خاک، چندطبقهای بودن ساختمان، احتمال وجود پارکینگ و یا زیر زمین در ساختمان و سایر عوامل، به میزانی که نیاز هست حفاری و گودبرداری انجام شده و سپس فشردهسازی زمین برای استحکام بیشتر کار انجام میشود.
مرحله ششم: پیادهکردن نقشه فونداسیون
باتوجهبه نقشهای که یک مهندس کاربلد از ساختمان کشیده است، پیادهکردن نقشه زمین از کاغذ به خود زمین انجام میگیرد تا یک تصویر کلی از حالت ساختمان داشته باشیم.
مرحله هفتم: اجرای بتن مگر
بعد از پیادهکردن نقشه روی زمین، باید روی آن ناحیه به طور کامل بتن مگر قرار گیرد. هدف از ریختن بتن مگر این است که سطح زمین برای زدن اسکلت ساختمان به طور کامل تراز و هم سطح شود و همچنین تماس مستقیم بتن اصلی ساختوساز با زمین که باعث میشود بهدرستی سفت نشود و رطوبت بتن از بین برود، قبل از بتنریزی اصلی و اسکلتبندی، از بتن مگر استفاده میکنیم.
مرحله هشتم: قالببندی فونداسیون و بتنریزی پی
باتوجهبه ارتفاع ساختمان و در واقع تعداد طبقات آن و سایر عوامل، فونداسیون به طور کامل قالببندی میشود و سپس بتن اصلی روی کار قرار میگیرد.
مرحله نهم: اجرای اسکلت ساختمان
باتوجهبه اینکه ساختمان بتنی است یا فولادی، اسکلت مدنظر برای کل ساختمان انجام میشود.
مرحله دهم: اجرای سقف و دیوارها
در این مرحله کمکم سازه حالت ساختمانی به خود میگیرد و آماده مراحل آخر میشود.
مرحله یازدهم: ریزهکاریها
مراحل آخر ساخت ساختمان شامل موارد زیر میشوند:
- اجرای تأسیسات الکتریکی و تأسیسات مربوط به آب و فاضلاب و…
- نصب درها و پنجرهها
- گچکاری، کاشیکاری، سرامیک و…
- نماسازی ساختمان، طراحی دکوراسیون داخلی و…
و دیگر مراحل مربوط به تزیینات که در این مقاله نیاز نیست وارد جزئیات کامل آن شویم.
چه عواملی بر انتخاب روش ساخت خانه و سرعت آن تأثیر میگذارند؟
در این مبحث میخواهیم عواملی که بر انتخاب روش ساختوساز ما تأثیرگذار هستند را با هم بررسی کرده و به توضیح هر یک از آنها بپردازیم.
نوع ساختمان
اینکه ساختمان مسکونی است یا تجاری و همچنین اینکه هدف، یک ساختمان شیک و مجلل است یا یکخانه ساده، اینکه قرار است بهعنوان انبار استفاده شود یا در آینده محل زندگی خانوار میشود، همه اینها در تعیین انتخاب روش ساختوساز آن ساختمان تأثیرگذار هستند.
میزان هزینه برای ساختوساز
میزان بودجه و هزینهای که قرار است صرف این ساختار شود در انتخاب روش ساخت ساختمان تأثیرگذار است. بدیهی است که ساختمانی که میلیاردها سرمایه قرار است صرف آن شود با ساختمانی دیگر با بودجه کمتر ولی همان تعداد طبقات و ابعاد، متفاوت است.
میزان زمان برای ساخت ساختمان
میزان زمانی که میخواهیم صرف ساخت ساختمان کنیم هم تأثیر مستقیم بر انتخاب روش میگذارد و همچنین بر نتیجه کار هم تأثیرگذار هست چرا که ساختمانی که مدتزمان بیشتری صرف آن شده و ساختمانی که زمان کمتری صرف آن شده قطعاً در کیفیت متفاوت خواهند بود.
مقدار ارتفاع ساختمان
اینکه ساختمان چندطبقه و با چه ابعادی است بر زمان ساخت و همچنین انتخاب روش مناسب ساخت آن تأثیرگذار است. چرا که هر چه تعداد طبقات بالاتر بروند، میزان فونداسیون و زیر کار برای ما مهمتر خواهد بود.
شرایط آبوهوایی و کلی آن منطقه
اینکه شرایط آبوهوایی منطقه چطور است، باعث میشود که در انتخاب روش ساخت تغییراتی ایجاد شود. مثلاً اینکه هوای آب منطقه مدام بارانی است باعث میشود که فرم سقف ما تغییر کند، آبوهوای مرطوب ناحیه باعث میشود که بر جنس مصالح مورداستفاده در ساختوساز توجه شود و از مصالح مناسب استفاده شود، مناطق زلزلهخیز باعث میشوند که سعی کنیم ساختمان را جوری بسازیم که در هنگام زلزله کمترین میزان خسارت به ساختمان وارد شود و به همین ترتیب ساختمانها در اقلیمهای متفاوت، با هم تفاوت زیادی دارند.
جنس مصالح مورداستفاده
اینکه از چه مصالحی قرار است در کار ساختوساز استفاده کنیم مانند: بتنی، فلزی و یا چوبی و… باعث میشود که روش ساخت ساختمان هم متفاوت باشد، نمیتوان همان روشهایی که در ساخت خانههای فلزی استفاده میشود برای خانههای چوبی هم مورداستفاده قرار گیرد.
تعداد کارگران مورداستفاده
البته این مورد زیر مجموعهای از بحث هزینههاست ولی در کل تعداد نیروی کار بر روش انتخابی ما، تأثیرگذار خواهد بود.
انواع روشهای ساخت خانه
حالا به مبحث اصلی مقاله که مربوط به انواع روشهای نوین ساخت ساز هستند، میپردازیم. در این روشها سعی شده از روشهای سنتی فراتر رویم و سرعت کار خود را به هر نحوی که شده بالاتر ببریم.
روش Pole Barn
نکته اول در روش Pole Barn این است که در این روش نیاز به فونداسیون و در واقع مسائل مربوط به پیکنی و پیسازی نداریم. از همین رو سرعت کار ما چندبرابر خواهد شد و نسبت به روشهای سنتی از چند پله جلوتر، کار ساختوساز خود را شروع میکنیم.
در این روش بعد از اجرای اسکلت ساختمان که با استفاده از تیرهای فلزی و چوبی انجام میشود، برای مرحله اجرای دیوار و همچنین سقف ساختمان، از پنلهای فلزی و یا چوبی بهجای آجر استفاده میشود که سرعت کار فوقالعاده بالاتر میرود.
روش ICF
روش آی سی اف در واقع حالتی است که در آن از بلوکهای عایق گرما و حرارتی که از جنس پلی استرین هستند، استفاده میشود. این روش برای انواع ساختمانها اعم از تجاری، مسکونی، دولتی و… کاربرد دارد. اگر کار را به متخصص کار بسپاریم نهایتاً یکروزه تمام بلوکهای نصب شده ساختمان به ما تحویل داده خواهند شد.
روش ماژولار
این روش زیر مجموعهای از روشهای پیشساخته است پس بهتر است که اول به بحث درباره اینکه دیوارها و اجزای پیشساخته چه هستند بپردازیم. اجزای پیشساخته اجزایی هستند که به شکل تکهای در کارخانه و با استفاده از دستگاههای کارخانهای ساخته میشوند و سپس به محل احداث ساختمان منتقل شده و در آنجا سر جای اصلی خود نصب میشوند.
روش ماژولار هم همینطور است با این تفاوت که حوزه گستردهتر و جامعتری را در بر میگیرد و بیشتر قسمتها مانند: دیوارها، درها، پنجرهها و… را پوشش میدهد. نکته قابلتوجه در این روش این است که باید به اندازهگیریها دقت زیادی شود.
مزایا و معایب دیوارهای پیشساخته در ساخت خانه
حالا که با دیوارهای پیشساخته آشنا شدیم بهتر است به بحث درباره مزایا و معایب آن بپردازیم تا این مبحث را تکمیل کنیم.
مزایا استفاده از دیوارهای پیشساخته در ساخت خانه
صرف وقت کمتر: به دلیل اینکه این دیوارها و اجزا در کارخانه ساخته میشوند، عوامل محیطی و جوی هیچ تأثیری بر کندشدن سرعت کار نداشته و از طرفی دیگر کار میتواند همزمان با کارهای مربوط به فونداسیون و زیر کار، به شکل موازی پیش برده شود.
کیفیت بالای آنها: ازآنجاییکه این دیوارها در کارخانه و با استفاده از جدیدترین و بهروزترین دستگاههای دنیا ساخته میشوند قطعاً کیفیت بالاتری نسبت به دیوارهایی که به روش سنتی بنا میشوند دارند.
استخدام کمتر کارگر: در این روش دیگر نیازی به استخدام نیروی کار برای اجرای دیوارها نیست به همین دلیل هزینه استخدام از کل هزینه کار، کم شده و در نهایت در مقدار بودجه مورداستفاده صرف جویی خواهد شد.
مقاومت و دوام بالای آنها: این دیوارهای پیشساخته نسبت به دیوارهای آجری حفره کمتری دارند به همین دلیل از نفوذ هوا و رطوبت جلوگیری میکنند و از مقاومت بالاتری برخوردار هستند.
و دیگر مزایا…
معایب استفاده از دیوارهای پیشساخته در ساخت خانه
هزینه حملونقل دیوارها: درست است که نیازی به استخدام کارگر برای ساخت دیوارها نیست؛ اما باید به این نکته توجه کرد که بههرحال منتقلکردن این دیوارها به محل احداث ساختمان هزینه و سختی خاص خود را خواهد داشت.
تغییردادن آنها دشوار است: همانطور که قبلاً هم گفتیم باید بهاندازه گیری هنگام استفاده از دیوارهای پیشساخته توجه زیادی شود و کار بادقت و ظرافت بسیار بالایی انجام گیرد چرا که تغییردادن اندازه دیوارهای آماده، تقریباً غیرممکن بوده و باید از نوساخته شوند.
و دیگر معایب…
کدام روش ساخت خانه بهتر است؟
همانطور که در ابتدای مقاله گفتیم، انتخاب روش مناسب به عوامل مختلفی بستگی دارد و نمیتوان دقیقاً یکی از این روشها را انتخاب کرد، تصمیمگیری بهتر است به عهده تیم ساختوساز و همچنین مهندسی که برای کار استخدام کردهایم سپرده شود تا در نهایت بهترین نتیجه را از کار دریافت کنیم.
سایت یاسین هدایتی فر
در سایت هدایتی فر شما به بهروزترین مقالات و اخبار در حوزههای مالی اعم از خودرو، مسکن، طلا، ارز دیجیتال، بورس و در نهایت مسائل مربوط به خریدوفروش و… دسترسی دارید و میتوانید از طریق خواندن این مطالب، اطلاعات خوب و مفیدی به دست آورید.
پیشنهاد میکنم که اگر به این حوزهها علاقهمند هستید حتماً به این سایت سر بزنید، البته که در دنیای امروز دانستن اطلاعات درباره این مسائل از واجبات است.
سخن پایانی
در این مقاله در ابتدا راجع به مراحل ساختمانسازی توضیح داده شد سپس درباره عوامل مؤثر بر انتخاب روش ساختوساز و در نهایت درباره انواع روشهای ساخت ساختمان و مزایا و معایب روش دیوارهای پیشساخته صحبت شد.
در دنیای امروز چه بخواهیم و چه نخواهیم پول و زمان حرف اول را میزنند، در این مقاله در مورد روشهایی که باعث صرفهجویی پول و زمان شما در ساختوساز میشوند، صحبت شد.