دلارطلا

مقایسه طلا و دلار

طلا و دلار از بارزترین روش‌های سرمایه‌گذاری در ایران به شمار می‌روند و هرکدام طرفداران خاص خود رادارند. همه افراد باهدف کسب سود بیشتر سرمایه‌گذاری می‌کنند حال این سؤال مطرح می‌شود که سرمایه‌گذاری طلا پرسودتر است یا دلار؟ کدام روش کم ریسک تر است و در مدت کوتاه‌تری نتیجه‌بخش می‌باشد؟ برای پاسخگویی به هر یک از این سؤال‌ها باید شناخت کافی از نحوه سرمایه‌گذاری هر طلا و دلار داشته باشیم و مزایا و معایب آن را بدانیم به همین دلیل در چند، پاراگراف بعدی به مقایسه طلا و دلار می‌پردازیم، پس تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

بررسی سرمایه‌گذاری طلا

برای بسیاری از مردم، خرید طلا برای سرمایه‌گذاری راه مطمئن و خوبی است. خرید دلار برای سرمایه‌گذاران سنتی، همیشه اولین راه نیست و آن‌ها به سمت بازارهایی مثل سکه یا طلا می‌روند. طلا ذاتاً ارزشمند است و این ارزش وابسته به کشور یا ارگان خاصی نیست. خرید طلا محدودیتی نداشته و به‌سادگی امکان‌پذیر است. همه این مسائل باعث می‌شوند تا در پاسخ به مقایسه طلا و دلار ، اول به فکر طلا بیافتیم. در زمان خرید طلا، حتماً نکات زیر را در نظر داشته باشید:
• اگر قصد خرید یا فروش طلا یا سکه در حجم زیاد رادارید، نکات امنیتی را در حمل طلا در نظر بگیرید.
• از فروشگاه‌های مجاز و معتبر خرید کنید.
• خرید طلا شامل اجرت، مالیات و سود فروشنده به‌علاوه قیمت طلای خام می‌شود.
• برای نگهداری طلاها، راه مناسبی را در نظر داشته باشید.

راه‌های دیگر خرید طلا

روش‌های دیگری نیز برای خرید طلا در ایران وجود دارند. گواهی سپرده سکه، گواهی سپرده شمش طلا و صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا از این روش‌ها هستند. به دلیل نیاز به تخصص و گرفتن کدهای معاملاتی ویژه در گواهی‌های سپرده، خرید آن برای عموم سرمایه‌گذاران سخت‌تر بوده است. یکی دیگر از راه‌های خرید طلا، خرید شمش طلا از بورس کالا است. شمش طلا در بورس کالا با عیار 24 معامله‌شده و به‌راحتی می‌توان اقدام به خرید آن نمود.

مزایای خرید طلا

حالا که به‌خوبی درباره شرایط خرید دلار می‌دانید، باید به داستان مزایای طلا برای سرمایه‌گذاری ورود کنیم. اگر هنوز هم برای مقایسه طلا و دلار تردید دارید، مزایای سرمایه‌گذاری طلا را در ادامه بخوانید:
• نقد شوندگی: طلا همواره و به‌سرعت، امکان تبدیل‌شدن به پول نقد را دارد.
• سهولت خرید: خرید یا فروش طلا بسیار ساده و در دسترس است.
• سود بالا: قیمت طلا چه در بازارهای جهانی و چه در بازار داخل، روند مثبتی دارد.
• در دسترس بودن: طلا هم مثل دلار، جنبه فیزیکی داشته و نزد شما به‌عنوان سرمایه‌گذار می‌ماند.

معایب خرید طلا

سرمایه‌گذاری با خرید طلا، در کنار مزایایی که ذکر کردیم قطعاً با معایبی هم همراه است. نهایتاً با دانستن این معایب، می‌توانید قضاوت نهایی را برای مقایسه طلا و دلار داشته باشید. بخشی از مهم‌ترین معایب خرید طلا، شامل موارد زیر است:
• ریسک نگهداری: نگهداری فیزیکی طلا هم مثل دلار، نیاز به شرایطی با امنیت بالا دارد.
• مالیات و اجرت: اجرت ساخت، مالیات و سود فروشنده در زمان خرید حساب‌شده ولی درزمانی که قصد فروش دارید، حذف می‌شوند.
• نوسان بازار: باوجود صعودی بودن بازار، تحت تأثیر عوامل مختلف در سطح جهان، قیمت طلا نوسان پیدا می‌کند.
• نیاز به سرمایه نسبتاً زیاد: با سرمایه‌های کوچک، نمی‌توانید در حد سرمایه‌گذاری طلا بخرید. البته صندوق‌های طلا در بورس، این مشکل را حل کرده‌اند.

بررسی سرمایه‌گذاری دلار

با افزایش قیمت دلار، بسیاری سرمایه‌گذاران به سمت بازار دلار سرازیر شده‌اند. خرید دلار با چالش‌هایی روبرو است. اگر قصد خرید دلار به‌صورت فیزیکی را داشته باشید، باید بدانید که امکان خریداری بیش از ۲۰۰۰ دلار از صرافی‌های مجاز وجود ندارد. همین اتفاق باعث می‌شود تا میزان سرمایه‌گذاری شما محدود شود برای خرید دلار یا هر ارز دیگر، لازم است نکات زیر را در نظر داشته باشید:
• حتماً از صرافی‌های مجاز اقدام به خرید کنید.
• اصالت ارزهای خریداری‌شده را بررسی کنید.
• انواع مختلف دلار را بشناسید.
• قبل از مراجعه به صرافی، در سامانه ice.ir سفارشتان را ثبت کنید.
• برای نگهداری دلارها، راه مناسبی را در نظر داشته باشید.
• با نوسان بازار، دچار هیجان و خطا در خرید یا فروش نشوید.

روش‌های خرید دلار

همان‌طور که گفته شد اصلی‌ترین روش سرمایه‌گذاری در بازار ارز در حال حاضر مراجعه به صرافی‌های مجاز است. اما روش‌های دیگری مثل صرافی‌های ارز دیجیتال و روش‌های دیگری برای خرید دلار (به‌صورت مجازی مثل تتر و شارژ کیف پول‌های مجازی) وجود دارد که ریسک‌های مختص به خود مانند امنیت، خطر فراموشی رمز و… را دارد.

عوامل اثرگذار بر نوسان قیمت دلار

پیش‌بینی قیمت دلار از طریق پارامترهای اقتصادی کار بسیار دشواری است، اما عرضه و تقاضا، تحریم‌ها، وضعیت اقتصادی و ذخایر ارزی مهم‌ترین عوامل تأثیرگذار بر قیمت دلار هستند .

مزایای خرید دلار

گفتیم که قضاوت درباره مقایسه طلا و دلار، پس از شناخت مزایا و معایب هر روش، امکان‌پذیر خواهد شد. خرید دلار با مزایایی همراه است، ازجمله:
• در دسترس بودن: سرمایه شما در دست خودتان است و از این بابت خیالتان راحت خواهد بود. و این مورد را از مقایسه طلا و دلار می‌توان فهمید.
• نقد شوندگی: دلار به دلیل اینکه ارز رایجی است، در هر زمان که برای فروش اراده کنید، قابل نقد شدن است. با مقایسه طلا و دلار می‌توان فهمید هم طلا و هم دلار نقدشونگی سریعی دارند.
• قیمت مناسب: قیمت دلار، حد واسط است و بر اساس اصول سرمایه‌گذاری، دامنه سود خوبی را نصیب سرمایه‌گذاران می‌کند. با مقایسه طلا و دلار می‌فهمیم که قیمت دلار نسبت به طلا پایین‌تر و به‌صرفه‌تر می‌باشد.
• پشتوانه خوب: صاحب این ارز، پشتوانه خوبی برای پولش ایجاد کرده و احتمال سقوط ارزش سرمایه شما با بروز بحران، بسیار کم است.
معایب خرید دلار
در کنار شناخت مزایای خرید دلار به‌قصد سرمایه‌گذاری، باید با معایب این روش هم آشنا شوید تا حساب‌شده عمل کنید. همچنین شناخت ایرادهای هر مورد، کمک می‌کند که در مقایسه طلا و دلار، انتخاب بهتری داشته باشید. برخی از مهم‌ترین معایب سرمایه‌گذاری درزمینهٔ دلار، موارد زیر هستند:
• پیش‌بینی دشوار: پیش‌بینی درباره نوسان‌های قیمت دلار، به دلیل وابستگی به فاکتورهای فراوان و پیچیده، کار دشواری است.
• محدودیت تعداد: همان‌طور که گفتیم، خرید بیش از ۲۰۰۰ دلار به‌سادگی ممکن نیست.
• ریسک نگهداری: نگهداری فیزیکی دلار با حساسیت و ریسک بالایی همراه خواهد بود.
• وابستگی به مسائل سیاسی و اقتصاد آمریکا: این ارز بدون پشتوانه کشور صاحب آن، ارزشی ندارد و مسائل سیاسی یا اقتصادی، سریعاً آن را دچار نوسان می‌کنند.

مقایسه طلا و دلار - یاسین هدایتی فر
مقایسه طلا و دلار – یاسین هدایتی فر

مقایسه طلا و دلار:

اگر بخواهیم صرفاً بازدهی قابل پیش‌بینی را، از مقایسه طلا و دلار تشخیص دهیم برنده این رقابت دلار خواهد بود. بااین‌حال عوامل دیگری نیز در انتخاب یک دارایی برای سرمایه‌گذاری دخیل هستند و صرفاً مقایسه طلا و دلار بازدهی را مشخص نمی‌کند. مثلاً خرید طلا آسان است. صرفاً باید به نزدیک‌ترین طلافروشی که می‌شناسید مراجعه کنید و طلای خود را به قیمت روز خریداری کنید. یا هر زمان که به وجه نقد نیاز داشتید به‌سرعت طلای خود را بفروشید. البته یک عیب در مورد فروش طلا کاهش مقداری از ارزش آن نسبت به قیمت روز طلا است که طلافروش‌ها به بهانه کارمزد و مالیات کم می‌کنند. از طرفی قیمت جهانی طلا صعودی است و به‌هرحال شما مطمئن هستید ارزش دارایی شما بالا خواهد رفت، هرچند مشخص نیست چقدر زمان ببرد تا به درصد موردنظر شما برسد. اما وضعیت دلار بستگی زیادی به شرایط سیاسی اقتصادی (دقیق‌تر: تنش‌های سیاسی، جنگ‌ها، مذاکرات بین‌المللی، نتایج نشست‌های اوپک و قیمت نفت) کشور ما دارد. در اسفند 1401 دیدیم که چگونه خبر توافق ایران و عربستان آبی بر آتش دلار بود و دلاری که افسار پاره کرده بود و تا 60 هزار تومان رسیده بود سیر نزولی گرفت که تا امروز ادامه پیداکرده است. مورد دیگر اینکه طلا اشکال مختلفی دارد که می‌توانید داشته باشید. بدون اینکه مستقیم خود طلا را (یعنی به‌صورت فیزیکی) را بخرید و نگران امنیت آن باشید (خرید گواهی سپرده طلا). حتی برخی از این روش‌های خرید طلا باعث می‌شوند طلای بدون کارمزد بخرید (منظور صندوق‌های سرمایه‌گذاری طلا که زیر نظر بانک مرکزی فعالیت می‌کنند و امنیت بالایی دارند). دیگر اینکه به مقدار نامحدود می‌توانید طلا بخرید اما خرید دلار از صرافی‌ها محدود به 2000 دلار است و برای آن باید ابتدا در سایت بازار متشکل ارزی ایران ice.ir ثبت‌نام کنید و سپس دلار خود را از صرافی تحویل بگیرد. هرچند اختلاف قیمت دلار صرافی و دلار بازار آزاد به‌اندازه‌ای هست که افراد را جذب خرید دلار از این روش کند. اما مشکل بدتر این است که فروش ارز در بازار آزاد غیرقانونی است. درنتیجه با مقایسه طلا و دلار با توجه با شرایط کشور به نظر روند افزایش قیمت دلار ادامه دارد و خرید دلار احتمالاً بازدهی بیشتری نسبت به طلا دارد.
بنابراین در این مقاله به مقایسه طلا و دلار پرداختیم و هرکدام را به‌طور جداگانه بررسی کردیم و با مزایا و معایب آن، آشنا شدیم. شما می‌توانید بسته به میزان سرمایه و تمایل خود هر یک از این دو گزینه سرمایه‌گذاری را انتخاب کنید اما سرمایه‌گذاری طلا و خرید آن به‌عنوان سرمایه با توجه به وضعیت تورم کشور انتخابی درست‌تر و پرسودتری می‌باشد.

سپاس از اینکه تا پایان این مطلب ما را همراهی کردید.

 

یاسین هدایتی فر

تعریفی از خود داشته باشم، سخت است. اما آمده ام تا رنگی نو به ذهنیت های کهنه بپاشم!!

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا