همه‌چیز راجع‌به هوش مالی در کودکان

شاید وقتی به زندگی کودکان نگاه می‌کنیم این نظریه در ذهنمان خودنمایی کند که کودکان صرفاً برای بازی و سرگرمی و تفریح متولدشده‌اند و تا وقتی بزرگ نشوند لازم نیست به مسائل مالی یا کسب درآمد و پس‌انداز کردن و مسائل این‌چنینی توجه کنند. اما این تصور، یک نگاه کاملاً اشتباه به زندگی کودکان است. کودکان به‌طور خودکار یک دید معصوم و پاک نسبت به تمام مسائل دارند و هنوز هیچ تعریفی راجع به مسائل مالی ندارند. درواقع آشنا کردن کودکان با مسائل مالی و هوش مالی وظیفه والدین آن‌ها است. پدر و مادر باید فرزند خود را از کودکی با مسائل احساسی، منطقی، مالی و… به‌طور کامل آشنا کنند. هوش مالی کودکان یکی از بزرگ‌ترین ویژگی‌هایی است که کودک را نسبت به سایر کودکان متمایز می‌کند. در این مقاله سعی بر این است که افراد را باهوش مالی کودکان آشنا کنیم تا بدانند هوش مالی در سنین پایین چه تأثیر بزرگی بر زندگی کودکان خواهد داشت.

هوش مالی در کودکان چیست؟

 

هوش مالی مجموعه رفتارهایی است که باعث می‌شود فرد در معاملات سود بالایی داشته باشد و ضرر خود را به حداقل میزان ممکن برساند. به‌طورکلی البته هوش مالی یک مزیت محسوب می‌شود که خیلی از افراد نسبت به آن بی‌توجه هستند. خیلی از افراد هم‌فکر می‌کنند هوش مالی صرفاً مختص افراد بزرگسال است اما این باور اشتباه است. درواقع هوش مالی کودکان یکی از ویژگی‌های تأثیرگذار و دارای اهمیت در آن‌ها است. این ویژگی باعث می‌شود زندگی و آینده کودک تضمین شود و علاوه براین کودک به‌طور کامل یا حتی متوسط با مسائل مالی، سود و ضررها و فاکتورهای معاملات آشنا شود. با این شرایط این کودک ذهن اقتصادی قوی‌ای خواهد داشت و نسبت به هم سن و سال‌های خودش یک سر و گردن بالاتر خواهد بود.

مراحل آموزش هوش مالی به کودکان

 

آشنا کردن کودکان با مسائل مالی و اقتصادی از بزرگ‌ترین کمک‌هایی است که یک پدر و مادر می‌توانند به فرزند خود بکنند. البته اگر این پدر و مادر یک مراحل پیش‌فرض ذهنی راجع این موضوع داشته باشند می‌تواند کمک بزرگی به آن‌ها بکند. ما در ادامه مطلب، چند مرحله از آموزش هوش مالی کودکان را برای شما شرح خواهیم داد تا برای شما مفید و کمک‌کننده باشد.

در اولین مرحله بهتر است کودک را از سنین پایین با مفهوم کلی و اصلی پول و خریدوفروش و معاملات آشنا کنید. این کار شاید اصلی‌ترین کار برای شما باشد و ذهنیت کودک را از همین ابتدا شکل دهد. درنتیجه سعی کنید این معرفی دقیق و با دقت صورت بگیرد. سپس به کودک بیاموزید که در جامعه امروزی ثروت بسیار پراهمیت است و یک شاخصه بزرگ برای کیفیت زندگی به شمار می‌رود.

در مرحله بعد پس‌انداز کردن را به‌طور اصولی به کودکتان آموزش دهید. می‌توانید برای فرزندتان یک قلک خریداری کنید و به‌طور مستمر پول‌هایی را برای پس‌انداز او در نظر بگیرید تا کودک کم‌کم به این موضوع و شرایط عادت کند و مفهوم پس‌انداز به‌طور واضح و دقیق در ذهنش شکل بگیرد. به‌این‌ترتیب به‌طور دائمی کودکی با ذهن اقتصادی خوب و باقابلیت پس‌انداز تربیت خواهید کرد.

 

در ادامه به کودک اجازه دهید که برای پول‌هایی که پس‌انداز کرده خودش تصمیم بگیرد و چیزهایی بخرد. در این شرایط کودک شما متوجه خواهد شد که هرچقدر پس‌اندازش کمتر باشد چیزهایی که می‌خرد کوچک‌تر و هرچه پس‌انداز بیشتر باشد می‌تواند چیزهای بزرگ‌تری خریداری کند.

می‌توانید برای کودکان یک حساب بانکی بازکنید تا از همان بچگی او را با شرایط بانک‌ها هم آشنا کنید. به این صورت در ادامه کودک خواهد فهمید که وام گرفتن برای به دست آوردن پول راهکار خوبی نخواهد بود. با تسهیلات آشنا خواهد شد. با میزان سود بانک‌ها و اینکه می‌تواند با پول‌های خودش از طریق بانک سود کند هم آشنا خواهد شد.

به کودکتان یاد دهید که لیستی از وسایل لازم و وسایلی که دوست دارد بخرد و یا وسایلی که خریداری کرده تهیه کنید. این‌گونه کودک شما متوجه اولویت‌ها خواهد شد و با توجه به دارایی‌هایش انتخاب می‌کند که چه چیزی را لازم دارد تا به‌طور فوری خریداری کند و یا چه چیزی برای او ضروری محسوب نمی‌شود و می‌تواند خریدش را به تعویق بیندازد. اما در تمام مراحل یادشده مراقب باشید که این مراحل صرفاً جنبه آموزش دارند و شما نباید در این مواقع به کودکتان سخت بگیرید و با سخت‌گیری بیش از اندازه‌تان کودک را از مسیر صحیح یادگیری خارج کنید.

اگر به‌طور مستمر به کودکتان پول‌توجیبی بدهید می‌تواند به او بسیار کمک کند. زیرا در این شرایط اون خواهد آموخت که به‌طور یکسانی پول دریافت خواهد کرد، باید به‌طور یکسانی پول خود را پس‌انداز کند و به‌طور یکسانی هم از آن پول را خرج کند. البته اگر به کودک آموزش دهید که خودش هم درآمد داشته باشد می‌تواند بسیار به کودک کمک کند و به او مستقل شدن را یاد خواهید داد. انجام کارهای گفته‌شده می‌تواند به‌طور قابل‌توجهی هوش مالی کودکان شما را افزایش داده و به زندگی باکیفیت کودکان شما کمک کند.

میزان اهمیت هوش مالی کودکان

 

والدین در هر مرحله از زندگی کودکان همواره به فکر ساختن یک زندگی سالم و عالی برای آن‌ها هستند. اما بسیاری از آن‌ها اطلاعات کافی برای این موضوع را ندارند. بعضی از پدر و مادرها فکر می‌کنند اگر فرزند خود را ازنظر مالی تأمین کنند کمک قابل‌توجهی به او کرده‌اند. شاید این دیدگاه از چند نظر درست باشد اما قاعدتاً از خیلی از جهات اشتباه است. این‌گونه فرزندان عموماً بدون استعداد رشد خواهند کرد و در مواجهه با مشکلات بسیار ضعیف خواهند بود. درواقع اگر والدین می‌خواهند به کودکشان کمک کنند خوب است بدانند که شاید بزرگ‌ترین کمک به کودکان این است که ذهن و فکر آن‌ها را قوی کنید. هوش مالی می‌تواند ضامن یک زندگی عالی برای کودکان شما باشد. در این شرایط اگر روزی فرارسد که شما در کنار فرزند خودتان حضور نداشته باشید مطمئن باشید باهوش مالی بالا فرزند شما بهترین انتخاب‌ها را خواهد داشت و یک زندگی عالی برای خودش خواهد ساخت.

هوش مالی کودکان را چگونه افزایش دهید؟

 

تمام مواردی که در قسمت قبل گفته شد می‌تواند درزمینهٔ افزایش هوش مالی کودکان مؤثر باشد اما علاوه بر آن‌ها راهکارهای دیگری هم وجود دارد که به شما کمک خواهد کرد تا هوش مالی کودکتان را به‌اندازه خوبی افزایش دهید.

به کودکتان این اجازه را بدهید که اشتباه کند. اشتباه کردن نشان می‌دهد که کودک شما مطالبی که یاد گرفته را در عمل به چالش کشیده و علاوه بر این موضوع کودک شما با اشتباه، تجربه کسب خواهد کرد و آموزش‌ها و چیزهایی که یاد گرفته در ذهنش به‌طور دائم حک خواهد شد. حتی ممکن است کودک شما در شرایطی مرتکب اشتباه شود که اصلاً آموزش ندیده و شما در حین آموزش این نکته را از قلم انداخته بودید. تحت این شرایط کودک دقیق‌تر و کامل‌تر آموزش خواهد دید و دایره اطلاعاتش غنی‌تر خواهد شد.

وقتی کودک شما به یک حداقل سنی رسید برای افزایش هوش مالی او برای چند روز یا حتی یک روز حسابرسی به امور خانه را به او محول کنید. مثلاً درآمد و مواردی که لازم است خریداری شود را در اختیار او بگذارید و میزان هزینه‌ای که لازم است پس‌انداز شود را نیز به او یادآوری کنید. به این طریق کودک در شرایط کاملاً جدی و واقعی هر آن چیزی که آموزش‌دیده را در عمل مورداستفاده قرار می‌دهد و بدین ترتیب عیب و مشکلاتش حل خواهد شد و به‌طور دقیق‌تری با موارد واقعی آشنا خواهد شد. علاوه بر موضوعات گفته‌شده، اگر کودک شما از مواجهه با امتحان کردن در هراس باشد، در این شرایط ترس او می‌ریزد و شجاعت پیدا خواهد کرد.

نتیجه‌گیری

 

در مقاله‌ای که خواندید مطالبی ازجمله تعریف هوش مالی کودکان، مراحل آموزش هوش مالی کودکان و هر آن چیزی که باعث افزایش هوش مالی کودکان بود برای شما ارائه شد. کودکان مانند یک خمیر هستند که هر طور که به آن شکل دهید همان‌گونه خواهند شد. پس باید به رفتار و کارهای خودتان توجه زیادی بکنید. باید این را بدانید که شما تأثیر شگرفی بر زندگی فرزندتان خواهید داشت و اگر آموزش درستی به او بدهید می‌توانید زندگی و آینده او را تأمین کنید. پس سعی کنید اطلاعات خودتان را راجع مسائل مختلف بالا ببرید تا هنگام راهنمایی به فرزند خود دچار مشکلی نشوید و به بهترین نحو به او کمک کنید تا زندگی ارزشمندی داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *